Első karavántúra, miért légy óvatos?

Kategória: Cikkek Dátum: favorite Látogatottság: 1699

Talán Ön egy tapasztalt sofőr, aki több tízezer mérföldet tesz meg baleset nélkül. Ám ha eddig csak autót vezetett, akkor lakóautó vezetése előtt meg kell tanulnia néhány szokást, ami kiküszöböli a lakóautó károsodásának és a balesetnek a veszélyét.

Možno ste skúsený vodič s desiatkami tisícok najazdených kilometrov bez nehody. No ak ste doteraz šoférovali len osobný automobil, pred jazdou s karavanom si treba osvojiť pár návykov, ktoré eliminujú riziko poškodenia karavanu aj nehody.

Radšej si jazdu skúste

Platí zásada, že ak viete šoférovať osobný automobil, zvládnete aj karavan. Avšak bude to chcieť trochu cviku. Predsa ide o úplne iný rozmer aj pocit z jazdy, ako aj výhľad. Je dobré nevyraziť s karavanom rovno do mestskej špičky, ale nehanbiť sa vyjsť na odľahlejšie cesty, prípadne parkovisko a nacvičiť si jazdu, cúvanie, nadchádzanie a bežné jazdecké zručnosti. Uvidíte, že na začiatku to bude iné, ale zručnému vodičovi karavan rýchlo vojde do krvi.

Nie je to ako dodávka

Karavan nie je ani ako klasická menšia dodávka. Je robusnejší a aj vyšší. Preto sa na ceste správa inak. Nutné je dávať si pozor na informácie o maximálnej povolenej výške a to hlavne pri mostoch. Overte si výšku karavanu pred jazdou a rozhodne nepokúšajte šťastie. Radšej v prípade neistoty zvoľte inú trasu.

Nadchádzanie

Toto je jeden z najdôležitejších momentov. Karavan zatáča inak ako bežný automobil aj ako dodávka. Preto si s ním vyjdite na cesty, ktoré dobre poznáte. Nebudete v strese z cudzej krajiny a ešte aj zo zvládania nadchádzania pri zákrutách a obrubníkoch. Ak budete už na domácich cestách istejší, vyrazte do sveta.

Nie ste na pretekoch

Pri karavanoch sa neoplatí naháňať a rozhodne to nie je auto určené na preteky na diaľnici. Plynulá a pomalá jazda vám ušetrí nielen nepríjemnosti s bočným vetrom, ktorý je samozrejme pri karavane citeľný úplne inak ako pri osobnom aute, ale razantne sa pomalšia jazdy odrazí aj na spotrebe. Ak ste zvyknutí na šoférovanie športového auta, pri karavane treba vyradiť z pretekárskeho ducha a pamätať na to, že maximálna povolená rýchlosť nie je aj najnižšia možná.

Kopce sú záťažou

To, čo pri bežných osobných autách neriešite, pri karavane treba mať na pamäti. Pri zjazde z kopca je priam nutnosť brzdiť motorom a rezanie zákrut neprichádza do úvahy. Odborníci na jazdu s karavanom štandardne radia, že pri jazde dole kopcom nikdy nevyraďujte rýchlosť a je lepšie mať mierne podradené a uľaviť tak aj namáhaným brzdám.

Címkék: karaván tippek
Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December